Vážení spoluobčané, považuji za smutnou povinnost vás informovat o náhlém úmrtí pana JUDr. Ladislava Jíši, prvního místopředsedy Rady Českého rozhlasu. Jeho jméno je spjato se Znojmem víc jak dvanáct let. Letošní festival, uskuteční – li se, bude již třináctým ročníkem.
Láďa Jíša, jak jsme mu říkali, byl ředitelem Mezinárodního televizního a rozhlasového festivalu o gastronomii Znojemský Hrozen.
V rámci festivalu se konaly ve Znojmě nejrůznější kulturní a společenské akce a za podpory radnice a znojemských podnikatelů se do Znojma dostaly osobnosti z různých oborů jako např. Václav Hudeček, Ivan Vodochodský, Vladimír Železný, představitelé kultury i gastronomického řemesla, ředitelé televizí a rozhlasů našich i cizích.
Poslední ročník garantoval předseda Senátu PČR pan Mudr. Přemysl Sobotka, takže se do Znojma dostala i řada politických představitelů. A ti všichni prezentovali a propagovali naše město Znojmo v celém světě. Přes ně se o nás vědělo a to byl jeden z dalších přínosů Znojemského hroznu. A za to musíme poděkovat právě Ladislavu Jíšovi. Nemohu nevzpomenout při této příležitosti i odvedené práce Michaela Melíška, který již také mezi námi není.
Příležitostně dávám k dobru příhodu, jak jsme se vlastně seznámili. V té době jsem byla ve Znojmě místostarostou a přišla za mnou do kanceláře podezřele se tvářící skupinka „Pražáků“ s návrhem pořádat soutěžní festival o jídle a pití v televizních a rozhlasových reklamách. Je pravda, že mi byli vysoce podezřelí, cože to po městě chtějí. Ale nakonec jsme to „riskli“ a vznikla krásná tradice, která se rozrostla do současných rozměrů.
Ladislava Jíši jsem si vážila jako člověka a jako odborníka. Je mi neskonale líto, že jeho odchod ze života byl tak náhlý, že jsme se ani nemohli rozloučit. Doufám, že tradice Znojemského Hroznu ale neskončí a někdo ze štábu zvedne tu hůl, kterou jsem mu kdysi věnovala na „neposlušné“ pracovníky a pokyne k dalšímu ročníku.
V úterý 29.3.2011 se můžeme s JUDr. Ladislavem Jíšou rozloučit v Praze v krematoriu ve Strašnicích. Čest jeho památce.