K podpoře exportu

(21.12.2009) 9. schůze Senátu (červenec 2009)

Kopie stenozáznamu:

Senátorka Marta Bayerová: Vážená paní předsedající, vážení kolegové a kolegyně. Chtěla bych vystoupit s podporou návrhu změn zákona, který vychází z Národního protikrizového plánu vlády.

Jak víte, zastupuji zde voliče znojemského volebního obvodu. V něm mnozí naši malí a střední podnikatelé využívají sousedství s Rakouskem k podnikání na jeho trh. Mnoho z nich se orientuje i na trh německý.

V této souvislosti chci ocenit zejména navrhovanou změnu podpory vývozu tzv. „národního původu“ na podporu vývozu „v národním zájmu“. Tato změna totiž znamená i podporu zakládání dceřiných firem v zahraničí. Navíc mohou tyto dceřiné společnosti i žádat o českou podporu. Mohou tedy být českými institucemi jak pojišťovány, tak i financovány.

Pro malé a střední podnikatele nejen z našeho regionu je jistě důležité i to, že státem podporované úvěrování exportů budou poskytovat i komerční banky.

Systém podpory vývozu se tak pro ně stane dostupnějším.

Mohla bych takto pokračovat a připomenout i další opatření, která pomohou českým exportérům. Nechci zdržovat. Projednávaný návrh změn zákona při hlasování podpořím.

Děkuji za pozornost.