Odmítla jsem další posunutí termínu účinnosti tzv. služebního zákona

(29.10.2011) Stalo se na 13. schůzi Senátu dne 26.10.2011

Senátorka Marta Bayerová: Vážená paní předsedající, vážený pane ministře, kolegyně, kolegové. Hned úvodem vystoupení si dovoluji sdělit, že i na základě toho, co tady zaznělo, nehodlám tento návrh podpořit ke schválení a budu se připojovat k zamítnutí.

Své rozhodnutí nyní jen stručně zdůvodním. V původním návrhu tzv. služebního zákona z r. 2000 se v důvodové zprávě mj. zdůrazňovalo, už to tady také zaznělo, že přijetí služebního zákona je námi přijatou podmínkou pro vstup do Evropské unie. Doslova se uvádělo, že přístupové partnerství v roce 1999 stanovilo jako jednu z krátkodobých priorit přijetí a implementaci toho zákona o státní službě. My jsme zákon v roce 2002 přijali, do EU jsme vstoupili, ale účinný tento zákon dodnes není. To je podle mého klasická ukázka naší neserióznosti vůči evropským partnerům.

Ústavní soud ve svém nálezu v roce 2002 konstatoval, cituji: "Dosud nebyl naplněn imperativ vtělený do článku 79, odst. 2 ústavy, podle něhož právní poměry státních zaměstnanců v ministerstvech a jiných správních úřadech upravuje zákon. Součástí českého právního řádu se dosud nestal zákon o státní službě." Konec citace.

Tento stav trvá od této doby již 9 let. Na nutnost účinnosti služebního zákona upozorňují politologové i mnozí odborníci na boj s korupcí. Ono je totiž pro každou vládnoucí stranu či koalici velmi výhodné, pokud žijí státní úředníci v neustálé právní nejistotě. Pokud pracují v podmínkách, v nichž ne odbornost, ale přizpůsobivost či poslušnost jsou zárukou profesního přežití. Takovýto systém a takový státní úředník je pro korupční jednání prostě nepostradatelný.

Navrhovatel tohoto návrhu zákona neuvedl žádný konkrétní důvod, který by prokázal, že je třeba účinnost zákona o státní službě opět posunout. Připravované znění pojetí i konkrétní ustanovení se mohou promítnout do budoucí novelizace již platného zákona.

Po všech zkušenostech s touto vládou nevěřím v její dobré úmysly. Posunutí účinnosti služebního zákona této vládě prostě vyhovuje. Je vládou spíše prokorupční, než protikorupční. Jsem přesvědčena o tom, že budoucí možná novela platného služebního zákona přinese naší společnosti méně škody, než další posunutí jeho účinnosti. Děkuji za pozornost.

Dle stenozáznamu