Odsoudila jsem jednání koaličních poslanců

(14.3.2013) Na páté schůzi Senátu, dne 13.3.2013

Senátorka Marta Bayerová:  Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové, omlouvám se za můj hlas (není to z žádných oslav, ale bohužel jsem chytla nějakou virózu, zřejmě od někoho z vás...) (Pobavení v Jednacím sále.)

Nejdříve jsem zvažovala, zda mám k tomuto tisku vůbec vystoupit. Vše věcně důležité již bylo či bude řečeno. Já jenom mohu ocenit kolegu Nenutila, že ono ostudné projednávání našeho senátního návrhu zákona ve sněmovně zvládl s takovou noblesou.

Mnozí z vás si možná vzpomenou, že jsme zde v 7. funkčním období jako komunističtí senátoři navrhovali snížení počtu senátního klubu z 5 na 3. Tehdy to bylo senátory vládní koalice zamítnuto již v prvním čtení. Argumentovalo se většinou tím, že je třeba dodržovat konzervativní hodnoty a počet členů klubu neměnit. Jedině kolega Štětina byl tak upřímný, že otevřeně přiznal, že si nepřeje posilovat postavení KSČM v Senátu. A my to samozřejmě respektujeme.

V návrhu zákona, který projednáváme, je však počet členů klubu ve sněmovně jen drobnou ukázkou zkorumpovanosti české vládní politiky. Za podstatné považuji to, jakým způsobem se koaliční poslanci s naším návrhem zákona vypořádali.

Dovoluji si to popsat citací z vystoupení jednoho poslance v rámci třetího čtení. Cituji: "Pokud přijde ze Senátu návrh, který je celkem dobře míněn a s kterým můžeme souhlasit, a ve většině svých bodů chce zlepšit zákonodárný proces, a tento návrh Senátu se poté díky snaze koaličních poslanců pozměňovacími návrhy zcela vykuchá a z tohoto návrhu se udělá úplně něco jiného, tak je to podle mne něco, co je velká drzost. Myslím si, že pokud to takto projde, tak se má koalice za co stydět." (To je konec citace.

Já k tomu nemám co dodat. Snad jen to, že poslanec nebyl z řad levice, že návrh ve sněmovně prošel – a koaliční poslankyně a poslanci se zjevně nestydí.

Proto budu proti tomuto návrhu. Děkuji vám za pozornost a pochopení

Dle stenozáznamu