Jarní čarování

(9.4.2012) Mé pravidelné "okénko" zveřejňuje Znojemský týden

Vážení čtenáři, přát vám veselé Velikonoce  nemá smysl, protože svátky máme již za sebou. Počasím spíš připomínaly "Apríl", chvíli slunko, chvíli déšť a chvíli sníh. Ale určitě jste je prožili v klidu  a pohodě.

Zato teď nás čeká  bouřlivá doba na naší politické scéně. Situace se mění jako to aprílové počasí     každým dnem.

Nikdo vlastně neví, co bude dál, předčasné volby, dohoda současné rozpadající se koalice, vznik nové koalice?! "Bůh" suď.

Exministr Dobeš zůstal v roli poradce na ministerstvu školství, aby se nastartované reformy podařily uskutečnit. Vůbec mu nešlo o snižování platů učitelů. Ale nedovedl chlapsky přiznat, že celému resortu v podstatě nerozumí. Ministři z řad  VV, kteří měli dát demisi, ji vlastně nedali. Tak já, vážení čtenáři, nevím, co si mám myslet o poslanecké cti.

Dle mého názoru jsou jediným řešením této politické krize nové volby. Ale i to bude problém. Koho politické strany nabídnou? Zase to budou z 99% ty stejné osobnosti, které jsou v poslanecké sněmovně dosud. Rozdíl je jediný možný v tom, že konečně voliči a hlavně mladí voliči procitnou a budou volit podle rozumu a ne z "hecu". Uvědomí si, co pro ně chystá toto současné vládní seskupení a co by mohli svými hlasy získat při jiném rozvržení moci. Měli by se obrátit na levicové strany a jim dát jednoznačně důvěru.

Ale když volby nebudou? Tak si hořký kalich vypijeme do dna.

Současným  problémem, který je ve Znojmě velmi diskutován je "optimalizace škol".  Leccos bych dovedla pochopit, že se slučují školy stejného zaměření, které nemají dost žáků, to je jasné, ale co mne nadzvedlo "ze židle", je sloučení střední školy gymnaziálního typu na ulici Pontassievská s Obchodní akademií na ulici Přemyslovců. Školy gymnaziálního typu se měly řešit až v příštím roce.  Obchodní akademie má studentů dostatek. Není to typ školy, která by měla ve Znojmě zaniknout.  A kromě toho se vzhledem k poloze i zaměření škol jednoznačně nabízelo sloučení s Gymnáziem Dr. Karla Polesného. Vím, kdo tyto "hrátky" rozehrál a budu velmi zklamaná, když na ně přistoupí i nadřízený orgán z Brna.

Jsem velmi zklamaná vývojem naší politické situace a hlavně z chování určitých lidí, kterým jsem věřila.

Vážení občané, 28. 4. bude organizace " OMMO" společně se senátorkou RNDr. Martou Bayerovou pořádat Prvomájovou veselici v restauraci Na školce na Pražské ulici. Hudba, kulturní zábava a občerstvení zajištěno. Plakáty budou vyvěšeny a v příštím čísle Znojemského týdnu budou uveřejněny podrobnosti celé akce.  Těšíme se na setkání s vámi.