Začíná školní rok 2012-2013

(2.9.2012)

Vážení čtenáři, v dnešní den, kdy čtete tyto noviny, zasedají naše děti a vnuci i pravnuci opět do školních lavic. Všem i jejich pedagogům a všem pracovníkům školství přeji z celého srdce mnoho pohody, radosti z nabytých vědomostí a dovedností, dobré vztahy na pracovištích a přátelské třídní kolektivy. A dětem a studentům vzkazuji:" Učte se a vzdělávejte, ať v budoucnu nahradíte  současné politiky a v naší zemi se bude zase dobře žít!"

V souvislosti s novým školním rokem a finančními investicemi do našich škol mne napadla jedna myšlenka. Když stát neustále prostřednictvím Ministerstva školství a financí ubírá prostředky do školství, musíme je hledat jinde.

Ve Znojmě začíná probíhat prodej bytů. Co kdyby se část výnosu z těchto prodejů vložila právě do školských zařízení, jejichž zřizovatelem  je Město Znojmo. Bylo by to spravedlivé využití pro všechny a město by nemuselo čekat na "milodary" ze státního rozpočtu a různých fondů.

Dětí ubývá, to je pravda, ale jakmile se některá škola zavře, již nikdy nevznikne znovu. Budova pak buď po nějakou dobu chátrá, prodá se žadateli s nejvyšší nabídkou, či z ní vznikne nějaká jiná instituce. Vzpomeňme na některé mateřské školky a jesle. A právě ty nám teď chybí.

Ale já věřím, že časem opět počet dětí naroste a co pak? Zvyšování počtu dětí ve třídách není optimální řešení. Je to nejjednodušší, ale diletantské řešení. Jak se bude učitelům v takových třídách učit? Proč se na některé předměty třídy dělily?  Protože ve skupině kolem 15 dětí se dosahuje mnohem lepších výsledků. Vzdělaná a chytrá mládež je naší budoucností a každý učitel má radost z dobře vykonané práce, když vidí, jak se jeho "děti" uplatňují v dalším životě. A stát snad chce mít vzdělaný národ?! Nebo ne?

Takže úspěšný nový školní rok vám všem přeje vaše senátorka Marta Bayerová.

V poslední době se mne obrátilo několik občanů s problémy s novými nájemníky městských bytů především v centru města. Po informaci na MěÚ  připomínám, že byty se přidělují obálkovou metodou nejvyšší nabídce nájmu. Moje zkušenosti jsou takové, že nejvyšší nabídka není vždy ta nejlepší. Určitě se k těmto problémům vrátíme.

Závěrem chci poděkovat vedení radnice, že se razantně vložilo do boje za dokončení obchvatu Znojma. Krajský úřad JmK zamítl odvolání  občanského sdružení Obchvat proti vydanému stavebnímu povolení na stavbu "Silnice I/38 Znojmo obchvat, 2.stavba, 2.etapa". Rozhodnutí o odvolání je konečné. Věřím, že přece jen se brzy dočkáme uvolnění dopravy v centru města.

Na úplný závěr chci poblahopřát Městské policii ve Znojmě k jejím dvacetinám a popřát mnoho úspěchů do další nelehké práce.