Povodně 2013

(9.6.2013)

Vážení čtenáři, minulý týden v neděli se opakovala "historie" několika minulých let. Mám na mysli historii povodní a rozlévání vodních toků, o kterých se stále tvrdilo, že "přišla stoletá voda". Jenomže ta stoletá voda se opakuje od roku 2002 téměř každé dva roky. Již jsem slyšela název "pětisetletá" voda a další přirovnání. Podstatné je, že jsme se nepoučili a nenašli skutečnou ochranu před rozbouřením našich toků ani za tolik let. Když jsme v televizi viděli "odborníky", jak se snaží postavit zábrany, tak jsem měla pocit, že jsme dětem rozhodili "pexeso".

Rozhodně chci poděkovat všem členům záchranných sborů a především hasičských, ať již dobrovolných či profesionálních. Skoro symbolické bylo schvalování zákona o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla, o Hasičském záchranném sboru ČR a o daních z příjmů před několika týdny v Senátu. Vedly se dlouhé diskuse o tom, zda vyčlenit 3% ze zákonného pojištění pro Hasičské a další záchranné sbory, či ne. Za pár dní bylo jasné, že rozhodnutí Senátu bylo správné. Bez těchto statečných a obětavých chlapů bychom se neobešli.

Píši tento článek v neděli, kdy již znovu příroda v Čechách "zaútočila". Znovu hrozí přívalové deště, kroupy a rozvodnění řek. Již ráno jsem sledovala zprávy o nových přívalech vody na Kladensku.

Bylo by na místě se zeptat, kam přišly peníze, které se strhávaly z daní, tzv. Povodňová daň a jak vysoká částka to byla.

Samozřejmě chci poděkovat i obětavým lidem, kteří nezištně pomáhají postiženým občanům.

Tentokrát naše rodná Morava byla ušetřena, ale to do budoucna nic neznamená. Je vidět, že heslo: "Poručíme větru, dešti.", je jen vroucným přáním a výzvou pro naše vědce do budoucnosti.

Brzy budou prázdniny, ráda bych přála dětem, aby se počasí "umoudřilo" a ony mohly strávit odpočinek od školy pod jasným sluníčkem.