Sociální zákony ano, ale musí být zpětná vazba

(24.2.2014)

Vážení čtenáři, v minulém okénku jsem vás seznámila s návrhem změny zákona o hmotné nouzi. Jednalo se především o doplatku na bydlení do jednoho bytu či obytné místnosti v ubytovacích zařízeních.

Správnost návrhu změny vyplácení doplatků mi potvrdil případ obce Dyjákovice. V podstatě všichni občané této obce podepsali petici proti záměru jisté podnikatelky zřídit v Dyjákovicích ubytovnu pro sociálně slabé občany. Záměr jako takový vypadá na první pohled velmi „bohulibý“. Ale (!)dotyčná podnikatelka (jméno nemohu zveřejnit)provozovala podobné zařízení již v obci Hostěradice. Tam zůstala dlužná za nájem ubytovacího zařízení obci, přestože od klientů peníze vybírala, a nyní je v insolventním řízení (dle informací OZ).

Nyní chce tuto činnost provozovat v „hotelu“ Wild West v Dyjákovicích. Jedná se o dřevěnou stavbu ubytovacích „buněk“, postavených víc jak před třiceti roky. Toto zařízení sloužilo pro ubytování sezonních brigádníků v zemědělství, kteří pracovali na sklizni např. okurek, brambor či jiných zemědělských produktů. V zařízení není možnost připravovat jídlo, umývat se, topení je zajištěno pouze přímotopy a není přípojka na kanalizaci. Dyjákovice jsou obec s vysokou nezaměstnaností, chybí zde i možnost veřejného stravování. Občané jsou zcela po právu znepokojení, co by zřízení takového ubytování přineslo.

Z jedné strany se stát příspěvkem na bydlení snaží pomáhat sociálně slabým občanům, kteří nemají kde bydlet. Tato pomoc měla však být pouze dočasnou, měla motivovat tyto občany najít si trvalý pobyt a snad i zaměstnání. Vím, že je to nesmírně těžké, ale některým lidem tento způsob pomoci vyhovuje.  Tím se jim však v podstatě škodí. Mezi těmito klienty jsou i mladí lidé a ti chtějí takto žít ?

Stálo by za to posoudit budování státního či obecního sociálního bydlení, kdy by se vlastně státem investované peníze vracely zase do státní pokladny.

Současní poskytovatelé těchto ubytovacích služeb v podstatě parazitují na sociálně slabých občanech. Konkrétně v Dyjákovicích. Takovýto člověk bude sice mít kde složit hlavu, ale co dál? Kde bude pracovat, kde bude jíst, kde je hygiena? Kdo a jak bude vyvážet málo kapacitní jímku a když mu bude zima, jak se ohřeje?

To vše je ukázkou našeho současného systému. Věřím, že nová vláda bude těmto zásadním problémům věnovat patřičnou pozornost.