Začíná 20. schůze Senátu

(20.4.2014)

Vážení čtenáři, věřím, že jste si užili Velikonoc naplno. Já jsem musela v půli svátečního dne odjet do Prahy, protože dnes zasedá jednak Komise pro kanceláře práci Senátu a po ní Výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí. Při současném stavu naší dálnice D1 se nemohu spoléhat na to, že se do Prahy dostanu ráno do devíti hodin, kdy začínají jednání. Kdo tudy také jezdíte, tak víte, o čem mluvím.

V minulém okénku jsem se zmínila o jednom z mnoha témat, která se v současnosti senátoři projednávají a to o těžbě břidlicového plynu. Koncem roku 2011 se nejen v ČR začaly vyvíjet aktivity spojené s možnou těžbou břidličného plynu. Tato problematika se řešila i ve výborech Evropského parlamentu. Náš český evropský poslanec MUDr. Maštálka (KSČM), který je členem Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin, zařazený ve skupině GUE/NGL, vydal společně s Jiřím Malíkem, odborníkem na životní prostředí velmi srozumitelnou brožuru o břidlicovém plynu.

Skupina GUE/NGL byla jednou z prvních, které si uvědomily, jaké nebezpečí představuje hydraulické štěpení břidlicových vrstev pro životní prostředí a tím i pro lidské zdraví. Kromě Ameriky se v Evropě na získávání energie tímto způsobem doslova „vrhlo“ např. Polsko. Ale čas ukázal, že díky břidličnému plynu se žádná země nevymaní ze závislosti na dovozu zemního plynu.

V materiálu je rovněž jasně uvedeno, jaká zdravotní rizika provází tento způsob těžby plynu. Jako lékař upozorňuje Maštálka především na používání karcinogenních a mutagenních látek při hydraulickém štěpení. Jejich únik například do podzemních vod by měl nedozírné důsledky jak na životní prostředí, tak na zdraví lidí žijících v oblastech těžby. Proto je moje stanovisko, jako zpravodaje, k tomuto návrhu  negativní stejně jako doporučení naší současné vlády.

Minulý pátek jsem navštívila výrobnu Suncone na Dukelské ulici. Pan Ing. Ragap mi prezentoval nový výrobek Cheesy discs. Jsou to kulaté slané oplatky s různými příchutěmi, velice tenoučké, křupavé a hlavně pečené. Kalorická hodnota je 90 kcal ve 20 g, což se nedá srovnat s našimi oblíbenými „brambůrkami“. Tato firma existuje ve Znojmě již 24 let a zaměstnává naše lidi. V regionu s velkou nezaměstnaností jako je náš to je obrovská pomoc. Přesto firma Suncone za celou dobu neobdržela žádnou finanční dotaci jak z regionu, tak od státu. Přitom je připravena výrobu rozšířit a tím zvednout i zaměstnanost ve Znojmě.