Finance ve Sněmovně

(7.12.2014)

Vážení čtenáři, již několik týdnů se nemůže Poslanecká sněmovna dohodnout, o kolik procent si zvýší platy. Před několika roky se přijalo usnesení jak v PS PČR, tak v Senátu, že se platy zmrazí do 1. 1. 2014. Kdyby nebyl přijat zákon o navýšení platů o 3%, vstoupilo by v platnost zvýšení platů poslanců a senátorů o 26%. Argumentace, že politici by měli mít přidáno tolik, co pracovníci ve státní službě, je opravdu humorná. Srovnáme - li platy těchto pracovníků s politiky, tak je to nemravné. Proto se také platy v roce 2011 zmrazily až do 1. 1. 2015 a nakonec došlo ke kompromisu. Politici dostanou přidáno o 3%. Takže se jejich základní platy z 55 900,- Kč zvýší na 57 600,- Kč hrubého. Tento návrh podpořili ve Sněmovně poslanci za ČSSD, KSČM (kromě tří), z Ano bylo“ pro“ devět poslanců, z KDU -ČSL dvanáct hlasovalo „pro“. Proti byli poslanci za ODS, většina z  Ano a Úsvit. Návrh Úsvitu bylo zmrazit platy až do roku 2018.

Navýšení platů ve státní sféře je sice 3,5%, ale když si spočítáte, z jakých základů se tato částka počítá, tak zjistíte, že maximum je kolem 700,-Kč. A to si někteří zákonodárci  stěžují, že dostali přidáno méně. Zřejmě nejlepší je návrh předsedy vlády Bohuslava Sobotky, aby platy poslanců a senátorů stanovoval někdo jiný, než oni sami.

Vážení čtenáři, v sobotu jsem se byla projít po vánočním Znojmě. Vím, že již několik let je tradice umístění ozdobených stromků na Obrokově ulici, které nazdobily děti z mateřských a základních škol na Znojemsku. Všechny jsou krásné, ale nejvíc jsem se smála u stromečku, kde visely figurky  andělíčků s modrými křidýlky a s hlavičkou fotografií dětí ze školky. Děkuji „paním učitelkám“, protože tento nápad je ohromně originální a milý.

Přeji Vám všem krásný předvánoční čas.