Bayerová KSČMKSČMČlánky v tisku KSČM

Naším cílem je spokojený občan a prosperující země

(14.1.2010) Článek vyšel v březnu 2009 v deníku Haló Noviny

Naším cílem je spokojený občan a prosperující země

Od voleb do krajských zastupitelstev uběhly čtyři a půl měsíce.

To je doba krátká na jakékoliv hodnocení práce, ale dostatečně dlouhá na hodnocení povolebních jednání. Ve všech našich krajích máme méně zvolených zastupitelů než v minulém volebním období. Při vyšší účasti ve volbách stálo jedno krajské křeslo víc hlasů. Dle výsledků máme 114 krajských zastupitelů zvolených za KSČM. Ve dvou krajích máme naše zastupitele v krajských radách, uvolněné funkcionáře na třech krajských úřadech a ve funkcích předsedů výborů je zvoleno 18 zástupců za KSČM.

Nemluvím o počtu kandidátů na volebních listinách komunistické strany, kteří byli zvoleni do různých funkcí v komisích, výborech a jiných institucích zřizovaných kraji. V některých krajích, například v Jihomoravském či Moravskoslezském, můžeme být spokojeni. Mnohde zazněla kritika, že vítězná ČSSD nepřizvala do koalice komunisty. Ale je nutné si rovněž položit otázku: Byli jsme vždy připraveni jít do případně nabízených funkcí? Ze zkušenosti vím, že ne všichni naši zvolení zastupitelé by byli ochotni opustit svá současná zaměstnání a jít vykonávat uvolněnou funkci na krajský úřad. Podobný problém nastává i v komunálních volbách. Proto je potřeba nejen naplnit kandidátku vždy do počtu, ale i tak, abychom obstáli v případě možnosti obsazení uvolněných funkcí.

Je nutné pracovat s lidmi, byť nestraníky, kteří budou ochotni jít do voleb za KSČM a připravovat je nejen na možnost zvolení, ale i na další činnost. Rovněž je potřeba, aby si tito lidé uvědomili svoji zodpovědnost vůči stranickým orgánům. Přestože nejsou všichni naši zastupitelé na nejrůznějších stupních samosprávy členy KSČM, musí respektovat stanovy naší strany. Nechceme, abychom dopadli jako sociální demokraté s Melčákem a Pohankou. Nesmíme připustit, aby kdokoli využíval pro své osobní zájmy pozici, kterou získal zvolením za KSČM. V takovém případě se nesmíme bát výzvy ke složení mandátu.

Na VII. sjezdu KSČM byly přijaty Stanovy strany, které jasně definují postavení poslanců, senátorů a zastupitelů za KSČM. Definují postavení klubů v zákonodárném sboru a zastupitelstvech. Tyto kluby jsou vedeny příslušnými stranickými orgány na dané úrovni a řídí se usneseními stranických orgánů, volebním programem a Stanovami KSČM. Stranické orgány musí více pracovat s radami zastupitelů, jakožto územními odbornými a iniciativními orgány v oblasti komunální politiky. Je třeba využívat odbornosti našich zastupitelů na všech stupních ke zvýšení autority a vlivu KSČM. Je chybou, že na mnohých okresních výborech chybí aktuální informace o zastupitelích (především komunálních) zvolených za naší stranu v jejich regionu. Není možnost jakékoliv spolupráce. Každý předseda OV KSČM by měl mít přesný seznam nejen starostů, ale i obecních zastupitelů v celém okrese. To jsou základní pilíře naší politické práce v regionech. A právě na malých obcích můžeme počítat s úspěchem, protože tam se lidé navzájem znají a podporují toho, kdo jim pomáhá.

Již za rok se bude znovu rozhodovat ve volbách o tom, kdo dostane důvěru. Nenechme si ji vzít. Naše strana vykonala díky svým členům a příznivcům spoustu poctivé práce. Dvacet let trpíme různými ústrky a čelíme ostouzení. Ukažme konečně, že jsme jednotní a že naším cílem je spokojený občan a prosperující země.