Bayerová KSČMKSČMČlánky v tisku KSČM

Články v tisku KSČM

Senátoři podpořili zákaz nových drog

(7.4.2011) Mé stanovisko k podpoře zákona zveřejnily Haló noviny dne 7.4.2011

PRAHA – Horní parlamentní komora včera schválila novelu zákona, která přidává na seznam zakázaných látek tři desítky nových syntetických drog.

Cílem novely je zabránit volnému prodeji návykových látek v obchodech a na internetu.

Normu připravila skupina deseti poslanců napříč politickým spektrem. Reagují na rozšiřování nových návykových látek, které lze koupit i v kamenných obchodech. Obchody, kde se nyní nové drogy dají legálně koupit, zakládají polské společnosti. Podle původních předpokladů se tato narkotika dovážela z Polska, policie ale objevila jejich výrobnu v Českém Těšíně.

Novelu podpořilo 67 ze 69 přítomných senátorů, nikdo nebyl proti. »V té záplavě zákonů stávající vládní koalice, z nichž mnohé doslova ohrožují zdraví našich občanů, je tento návrh zákona příjemnou změnou. Jeho smyslem je ochrana zejména mladých lidí před novými druhy omamných látek. Proto jsme ho s kolegou Homolkou rádi podpořili,« uvedla našemu listu senátorka Marta Bayerová (KSČM).

Poslanec Pavel Bém (ODS), který normu senátorům představil, upozornil, že v cílové skupině 15 až 24 let je zaznamenána 37% zkušenost s konopím. Se stimulačními látkami typu amfetaminů a extáze v této cílové skupině za posledních 12 měsíců experimentovalo 11,2 % lidí, tedy méně než každý desátý. »Za posledních 12 měsíců vyrostly po celé ČR tzv. smartshopy, digitální, elektronické, on-line shopy, jakési Amsterdamshopy, ve kterých si můžete koupit za někde poměrně malé, někde poměrně velké peníze, různé atraktivní, hezky balené, marketingově, komerčně dokonale připravené a zpracované návykové látky,« uvedl Bém. Podle něho se projevila změna zákona v sousedním Polsku a tím se tato komodita přesunula do ČR. »Český trh, v tuto chvíli stále ještě zákonný, je zaplaven poměrně velkým objemem těchto drog,« přimlouval se za přijetí normy Bém.

Novela začne platit zřejmě ještě před koncem dubna, pokud ji stvrdí i prezident Václav Klaus. Norma totiž nabude účinnosti dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Zdroj zde