Bayerová KSČMKSČMČlánky v tisku KSČM

Senátoři odmítli vládní program reforem

(5.5.2011) Komentář k jednání Senátu vydaly Haló noviny dne 5.5.2011

Senátoři odmítli vládní program reforem

Bayerová: Ve jménu zvyšování konkurenceschopnosti se chystá frontální útok na sociální a pracovní práva občanů, na jejich peněžky, životní úroveň, a celkovou kvalitu života

PRAHA – Senát včera odmítl Národní program reforem, který minulý týden schválil kabinet Petra Nečase (ODS). Opozice, jež má v horní komoře většinu, s řadou vládních reforem, s nimiž program počítá, nesouhlasí.

Pro odmítnutí programu hlasovalo 33 z 37 přítomných senátorů. Kromě sociálních demokratů také Marta Bayerová (KSČM) a dva členové strany Severočeši.cz. Zástupci ODS a klubu TOP 09 a Starostové s předloženým usnesením nesouhlasili a na protest opustili sál. Na popud předsedy horní komory Milana Štěcha (ČSSD) totiž senátoři přijali i třístránkové stanovisko, které předají Evropské komisi. V něm mj. uvádějí, že vláda se k evropské strategii hlásí pouze verbálně, její reformní zákony ale k naplnění strategie nepovedou.

Národní program reforem, který minulý týden schválil kabinet Petra Nečase (ODS), souvisí se Strategií 2020 celé Evropské unie. Ta má v následujících devíti letech oživit hospodářský růst ve všech zemích Unie a přispět ke sbližování ekonomiky všech států. Vládní materiál se zabývá celkem sedmi okruhy reformních kroků. Počítá nejen s důchodovou a daňovou reformou, ale i s reformou zdravotního pojištění. Vláda v něm slibuje také boj s korupcí, snižování chudoby, reformu vzdělávací soustavy nebo rozvoj digitálního trhu.

V tříhodinové rozpravě opoziční senátoři vládní koncepci ostře kritizovali. Podle místopředsedkyně Senátu Aleny Gajdůškové (ČSSD) si vláda bere Strategii 2020 jako alibi pro reformy, které předkládá. »Vláda se maskuje strategií, která ve skutečnosti jde jiným směrem,« prohlásila.

Senátorka Marta Bayerová (KSČM) při projednávání tohoto bodu poukázala na další vládní dokumenty, kterými se Senát zabýval v uplynulém období. Jde o dokumenty Strategie Evropa 2020 a Strategický rámec udržitelného rozvoje ČR. »Již při prvním pohledu na tyto tři dokumenty je zjevná jejich odlišná filozofie, projevující se zejména v odlišném stanovení smyslu a priorit,« konstatovala senátorka. Upřesnila, že zatímco Strategie Evropa 2020 komplexně propojuje oblasti ekonomické, sociální a environmentální, Národní program reforem je soustředěn především na problém konkurenceschopnosti, přitom ale nerespektuje priority dané pro rozvoj naší země v dokumentu Strategický rámec udržitelného rozvoje ČR. Konkurenceschopnost je nejen podle ní, ale i podle řady dalších kritiků nynější pravicové politiky pro současnou vládu jen jakousi mantrou, která skrývá to podstatné. »Ve jménu zvyšování konkurenceschopnosti se chystá frontální útok na sociální a pracovní práva našich občanů. Chystá se útok na jejich peněžky, životní úroveň, pracovní podmínky, zdraví a celkovou kvalitu života,« prohlásila Bayerová.

Národní program reforem odmítly i odbory, a to především kvůli navrhované důchodové a zdravotní reformě. »Shodu se sociálními partnery nebylo možné nalézt. Národní program reforem by ale neměl být rukojmím v nenalezení této shody,« prohlásil Nečas.

Zdroj zde